Hoe maak je een gietvloer schoon?

Hoe maak je een gietvloer schoon?

In principe heb je al een onderhoudsvriendelijke vloer, dus maak je geen zorgen. Wil je hem toch even grondig aanpakken of tips voor de weekselijke schoonmaak, dan kunnen we je natuurlijk helpen. 
Het schoonmaken van de gietvloer is vrij eenvoudig.

Het schoonmaken van de gietvloer is vrij eenvoudig.


Hier zijn de stappen die je kunt volgen om hem weer heerlijk schoon te krijgen. Als eerste moet al het losse vuil en stof met de stofzuiger worden opgeruimd. Gebruik hierbij een stofzuiger met een zacht borsteltje of misschien een zwachte bezem. Plastic kan, in combinatie met steentjes, lelijke schades veroorzaken.

Gebruik een mild schoonmaakmiddel, maar geen groene zeep. Deze kan in een paar maanden al een vettig laagje op de vloer achterlaten en juist vuil aantrekken. Vul een emmer met warm water en voeg een mild schoonmaakmiddel toe dat geschikt is voor gietvloeren, zoals PU reiniger of industrie reiniger. Lees altijd de instructies op het schoonmaakmiddel voor de juiste verdunning.
Dweil de vloer: Doop een zachte dweil of een microvezeldoek in het schoonmaakmengsel en wring het overtollige water eruit. Dweil de vloer met zachte, vloeiende bewegingen. Vermijd overmatig watergebruik, tenzij je het met een trekker na trekt,. Anders kan het in vlekken opdrogen. Dit gebeurd ook vaak als er te veel schoonmaak middel in het water zit.

Als er vlekken op de gietvloer zitten die niet gemakkelijk verwijderd worden met het schoonmaakmengsel, kun je een speciaal reinigingsmiddel zoals de lijmresten verwijderaar van Dr. Schutz, of een andere vlekker verwijderaar voor gietvloeren. Volg de instructies van het reinigingsmiddel en gebruik een zachte doek of spons om de vlek voorzichtig te behandelen. Test het reinigingsmiddel altijd eerst op een klein, onopvallend deel van de vloer om te controleren of het geen schade veroorzaakt. Boen altijd rustig. Bekijk tussendoor altijd of het er beter op wordt. Harder boennen kan altijd nog! Spoel de dweil of microvezeldoek grondig uit en maak deze vochtig met schoon water. Ga nogmaals over de vloer om eventuele resten van schoonmaakmiddel te verwijderen.

Droog de vloer: Gebruik een schone, droge dweil of een droge microvezeldoek om de vloer droog te maken. Het is belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant van de gietvloer en de schoonmaakmiddelen te volgen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, schuursponsjes of harde borstels, omdat deze de gietvloer kunnen beschadigen.
Schoonmaken met water of PU-reiniger is het beste!

Schoonmaken met water of PU-reiniger is het beste!

Dit kun je elke week gewoon doen. Wil je toch even extra goed schoonmaken, na een feestje bijvoorbeeld, gebruik dan een mild of neutraal reinigingsmiddel. Dit kan een klein scheutje allesreiniger zijn of een speciale PU reiniger. Deze PU-reiniger staat voor polyurethaanreiniger. Het is een speciaal reinigingsmiddel dat wordt gebruikt om polyurethaan vloeren schoon te maken. Polyurethaan zit in de onderliggende kleurlaag, maar ook in de transparante topcoat. PU-reiniger is ontworpen om vuil, vlekken, vet uit de topcoat te halen zonder de afwerklaag zelf aan te tasten. Het is meestal verkrijgbaar in vloeibare vorm en kan worden verdund met water volgens de instructies op de verpakking. Het kan helpen bij het verwijderen van vlekken, zoals voetafdrukken, gemorste vloeistoffen, en algemene dagelijkse vervuiling. Zorg ervoor dat je de juiste verdunning gebruikt en geen residu achterlaat, dit kan wat vlekkerig opdrogen. Niet dat dit problemen oplevert, want ook deze 'vlekken' zijn gewoon met water probleemloos weg te krijgen. 
Nog een paar belangrijke tips!

Nog een paar belangrijke tips!


Om de vloer te beschermen tegen krassen en slijtage, is het raadzaam om meubelpoten te voorzien van viltglijders of vloerbeschermers. Plaats ook matten bij de ingangen om vuil en gruis te verminderen dat de vloer kan beschadigen.

Vermijd schurende materialen. Gebruik geen schurende materialen zoals staalwol of schuursponsjes om de vloer te reinigen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Gebruik zachte doeken, sponzen of microvezeldoeken.

Wees ook voorzichtig met chemicaliën. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, zure reinigingsmiddelen of oplosmiddelen op de vloer, omdat deze de afwerklaag kunnen beschadigen. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor geschikte schoonmaakproducten.

Veel schoonmaak plezier!

Meer informatie of een op maat gemaakte offerte?

Afspraak maken